Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

В търсене на следи от Създател

Ако нашата Вселена е била целенасочено създадена, може би от божество или от напреднала цивилизация, то възможно ли е Създателят да е оставил следа?

Тази идея не е съвсем ненаучна. Реномирани космолози като Андре Линде (Станфорд) и Алън Гуд (MIT) изказаха предположението, че напреднала цивилизация, може, по принцип, да "сготви" нова Вселена в някоя своя лаборатория, концентрирайки огромни количества енергия в малки обеми. Тази идея се харесва дори и на отявлени агностици като Карл Сейгън, който в края на своята новела Контакт (филмирана, с участието на Джоди Фостър бел.прев.) завършва с история, представяща учени, които откриват съобщение от Създателя, кодирано в числото пи.

В труд, публикуван в astro-ph, физиците Стивън Хсу (Орегонски университет) и Антъни Зий (Калифорнийски университет, Санта Барбара) представиха алтернативна идея: търсене на послание от Създателя в микровълновото реликтово излъчване - ехото на Големия взрив.

"Нашата работа не е с цел да се подкрепя тероията за Интелигентния дизайн, но поставя, и се опитва да отговори по изцяло научен начин на въпроса, АКО има съобщение от Създател как ние бихме могли да го прочетем" казват авторите.

Възможността, която е получил Създателя още в епохата на инфлацията, е да ни изпрати двоично съобщение под формата на последователност от студени и топли области в реликтовия фон. Авторите са насочили търсенията си именно към реликтовото излъчване, защото за тях това е "огромно рекламно пано видимо от всички цивилизации във всички галактики". Междугалактичните разстояния са наистина огромни, така че единствено Създател може да постави подобно съобщение.

Знаейки, че броят на различимите области от микровълновия фон е не е безкраен, Хсу и Зий са изчислили, че едно такова съобщение може да съдържа до 10 000 бита информация. Едно такова съобщение може, например, да разкрива основен физичен закон. Все още инструменти като спътника на НАСА WMAP не могат да постигнат разделителна способност, необходима за да се различат отделните температурни флуктуации, но се предполага, че бъдещите ще могат да го правят. Авторите предлагат на други изследователи да търсят за възможни матрици. "Това може да е доста по-забавно от SETI" (Американска програма за търсене на извънземен живот Search for Extra Terrestrial Intelligence)

В друг труд, публикуван в astro-ph, Дъглас Скот и Дж. П. Зибин (Университет на Британска Колумбия, Канада) смятат, че Хсу и Зий са надценили количеството информация, което може да се кодира в реликтовото лъчение.

Отговорът на Хсу е, че в крайна сметка "И двата екипа са съгласни, че по принцип може да се кодира информация в реликтовото лъчение, само че няма съгласие по въпроса за максималното количество"

23 декември 2005skyandtelescope.com

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 22
 дата: 07.08.09
 час: 10:08:52
  2100300678 написа: