Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

Прах във вятъра*


Горното изображение показва елиптичната галактика NGC1316 в Пещ и огромния газово-прахов облак, вероятно остатък от галактически канибализъм. Можете да изтеглите по-голямо изображение от тук

Гигантската галактика NGC1316, позната на астрономите като мощен източник на радиовълни, на пръв поглед е обикновена елипитична галактика. Астрономите обаче наблюдават огромни дискове от газ и прах, които представляват междузвездно вещество, което не е характерно за елиптичните галактики. Очевидно това е резултат от галактически канибализъм - скоро, NGC1316 е погълнала малка спирална галактика, и още не я е "смляла".

Праховите облаци в NGC1316 са изобразени с неповторима яснота от уреда Advanced Camera for Surveys на космическия телескоп Хъбъл. Изображението е публикувано на 31 март 2005, от екипа, работещ по проекта "Наследството на Хъбъл". То е плод на усилията на екип, воден от Пол Гаудгруйдж от Научния институт на космическия телескоп в Балтимор, САЩ.

NGC 1316 се намира на 75 милиона светлинни години от Слънцето, и е част от купа от галактики в съзвездието Пещ. Освен праховите облаци, изследванията на галактиката показват и други симптоми на скорошен сблъсък на галактики: изображения на периферни области показват стълбове от звезди (не са показани на горното изображение), специфичен резултат от приливното взаимодействие на две галактики. Астрономите смятат, че гигантските елиптични галактики са резултат от сблъсъци между галактики, но за пръв път пряко се наблюдава ясно свидетелство за това.

*"Прах във вятъра" е превод на името на прекрасната песен на Канзас Dust In The Wind, чиито текст можете да видите тук.

31 март 2005 skyandtelescope.com

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 7
 дата: 08.09.07
 час: 23:40:09
  Rexar написа: