Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

Екзо-астероиден пояс

През последните години, астрономите постигнаха значителни успехи в търсенето на обекти, обикалящи около далечни звезди, подобни на тези в нашата Слъчнчева система. Досега са открити 160 екзопланети и многобройни астероидни пояси около други звезди. Наскоро, няколко екипа установиха мощно топлинно лъчение, получено от сблъсъци в астероидните пояси на далечни звезди.

На 20 април, екип от астрономи обяви откриването на плътен астероиден пояс около звезда, много подобна на Слънцено по възраст и маса. Откритието е направено чрез космическия телескоп "Спицър". Екипът, воден от Чарлз Байхман от Caltech, е използвал космическия телескоп "Спицър", за да наблюдава мощно топлинно излъчване от праховия диск на звездата HD 69830, която ние виждаме като звезда от 6-та звездна величина в съзвездието Кърма. Дискът е с маса най-малко 25 маси на астероидния пояс в нашата Слънчева система. На базата на езмерените температурни амплитуди на праховия диск - от стайна до по-висока от температурата във фурна, учените са определили и разстоянието от астероидния пояс до звездата - приблизително толкова, колкото е отдалечена Венера.

"За пръв път наблюдаваме астероиден пояс около звезда, толкова приличаща на нашето Слънце" казва Байхман.

Това не е първото засичане на екзо-астероиден пояс. През 2001, Крисчън Чен (Лаборатория за реактивно движение, JPL) и Майкъл Джура (UCLA) откриха такъв прахов диск около звездата Дзета Заек.


Спектърът на праховия облак около HD 69830 прилича много на този около кометата Хейл-Боп.

Горещият прах около HD 69830 е вероятно резултат от скорошни сблъсъци, или пък е предизвикан от скорошното преминаване до звездата на голяма комета.

Това, което астрономите искат да разберат е как оцелява финият прахов диск толкова близо до звездата HD 69830. По-леките частички би трябвало да са изхвърлени от системата от светлинното налягане само за няколко десетки години. По-тежките пък поемат по спирали към звездата и би трябвало да са погълнати от нея за няколко хиляди години (ефект на Поинтинг-Робъртсън).

Екипът на Байхман е открил прахови дискове само около 1 от 85 наблюдавани със Спицър звезди. това е добра новина за учените от центъра на НАСА за търсене на планети от земен тип (NASA's Terrestrial Planet Finder), които се опитват да получат изображения на такива планети. Разсеяното електромагнитно лъчение от праховите дискове около звездите е главна пречка за тяхната работа.

Разсейването на светлина от праховите пояси се наблюдава и в нашата Слънчева система и е известно под името "зодиакална светлина", видима на ясно, незамърсено небе, преди или след полумрака. Поради огромните си размери, този прахов пояс представлява вторият по яркост видим от Земята обект в Слънчевата система, след Слънцето.

20 април 2005 skyandtelescope.com

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 0