Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

Намерена е първата екзопланета в обитаемата зона


Художествен модел на GLIESE583c

Астрономи, от обсерваториите в Женева, Лисабон, Париж и Гренобъл, откриха планета, която по характеристики се доближава най-много до Земята от всички наблюдавани досега извънслънчеви планети.

Тази планета обикаля около своята звезда за 13 дена, и въпреки че е толкова близко до звездата(1/14 от астрономическата единица), тя все пак се намира в обитаемата зона, защото нейното слънце е червено джудже, звезда с по-малка маса и светимост от Слънцето, така че на планетата, на теория, могат да се образуват течни морета и океани. Планетата, чието име е ГЛИЕЗЕ 581 с, се намира само на около 20 св.г. от Земята. (581 е поредния номерана звездата в каталога ГЛИЕЗЕ, а с означава, че това е третата звезда в системата. ГЛИЕЗЕ581a е планета с маса, доближаваща се до масата на Нептун).

"Нашите оценки за вариациите на температурата на тази супер-Земя са между 0 и 40°C, така че водата на нея може да съществува и в течно състояние" - казва Стефан Юдли от Женевската обсерватория - "Освен това, оценките за радиуса на планетата са за около 1.5 земни радиуса, така че според теоретичните модели, тя или трябва да е скалиста, или напълно покрита с океани" .

"Водата е критичен фактор за появата на живота, такъв какъвто го познаваме" - казва Гзавие Делфос от Университета Жозеф Фурие в Гренобъл - "Нейната относителна близост и повърхността температура я правят привилегирована цел за бъдещите космически мисии за търсене на извънземен живот. В картата на съкровищата на Вселената, бихме отбелязали това място с Х".

Звездата ГЛИЕЗЕ581 е една от 100-те най-близки до нас звезди, намираща се на 20.5 св.г. от Земята, по посока на съзвездието Везни. Звездата е с три пъти по-малка маса от тази на Слънцето. Такива звезди, наречени "червени джуджета" са най-обичайните звезди в Галактиката: от 100 най-близки до Слънцето звезди, 80 са червени джуджета.


Проф. Мишел Мейор от Женевската обсерватория. Интервю на английски език.

.

Откритието е направено благодарение на уреда HARPS (High Accuracy Radial Velocity for Planetary Searcher), инсталиран на 3.6м телескоп на Европейската Южна Обсерватория в Ла Сия, Чили. Уредът може да измери промени в радиалните скорости на звездите от порядъка на 2м/c, т.е скоростта на забързан пешеходец. С този уред са открити 11 от 13-те планети с маси по-малки от 20 земни маси.

Статията, описваща откритието, е публикувана в Astronomy&Astrophysics и може да бъде намерена на адрес: http://obswww.unige.ch/~udry/udry_preprint.pdf

26.04.2007

http://eso.org/outreach/press-rel/pr-2007/pr-22-07.html

26 ноември 2006 eso.org

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 25
 дата: 04.01.10
 час: 19:46:58
  написа: