Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

Надежда за Хъбъл

Новият директор на НАСА Майкъл Грифин е наредил на екипа за поддръжка на космическия телескоп Хъбъл от центъра за космически полети "Годард" да възобнови подготовката за полет на космическата совалка с която да бъдат изпратени астронавти, които да ремонтират космическата обсерватория. Но това може да се случи едва след най-малко две успешни мисии на космическата совалка до Международната космическа станция (МКС). Сега надеждите за запазването на телескопа са значително по-големи - предишният директор на НАСА Шон О'Кийфи обяви, че отменя сервизната мисия на космическата совалка за ремонт на Хъбъл, насрочена за януари 2004 - решение, което възмути астрономите, ключови членове на американския конгрес и обществото.

Астронавти са посещавали Хъбъл четири пъти за периода 1993-2002 година, ремонтирайки повредени елементи или пък поставяйки нови прибори. Ако бъде изпратена нова мисия по поддръжката на телескопа, тя ще има три основни задачи: да продължи живота на телескопа, като подмени жироскопите и батериите му; да инсталира нова камера и спектрограф и може би най-важната: да монтира на телескопа двигателен модул, който да отведе, следващото десетилетие, по безопасен начин телескопа в Тихия океан, с което дългата му мисия в служба на човечеството ще приключи. Ако совалка не бъде изпратена, НАСА ще изпрати автоматичен апарат, който ще може единствено да монтира на телескопа модула за извеждане от орбита.

За астрономите, които останаха разочаровани от решението на НАСА да изостави телескопа, "най-важният телескоп в историята" последните новини са добър знак. "Всяко едно действие на директора Грифин са насочени за изпращане на сервизна мисия" казва Стивън Бекуит, директор на Научния институт за космическия телескоп. "Хората са оптимисти"...

4 юни 2005 skyandtelescope.com

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 5
 дата: 20.07.09
 час: 11:14:42
  2100 написа: