начало » новини  
 

Хюйгенс се спуска на Титан!

14 януари 2005г. ще остане завинаги в историята със завършека на един от най-дръзките космически проекти: изпращането на конструираната от Европеската космическа агенция сонда Хюйгенс на повърхността на Сатурновия спътник Титан.

Апаратите на Хюйгенс ще извършат разнообразни научни изследвания на най-големия Сатурнов спътник. За повече информация за уредите на Титан, щракнете тук.

Хюйгенс се спуска на Титан, рисунка. Щракнете тук, за да видите анимация за спускането.
Българско
време
Събития
07.51

Включване на тока на Хюйгенс

Както е програмиран, часовникът на Хюйгенс включи батериите на сондата, и тя вече се намира в режим с ниска консумация на енерги, очаквайки началото на изпращането на данните на Земята.

12:13

Хюйгенс навлиза в плътните слоеве на атмосферата

Навлизането в плътните слоеве на атмосферата на Титан става на височина от 1 270 км.

12:17

Отварянето на водещия и главния парашут

Водещия парашут се отвори, когато апараратурата на Хюйгенс установи, че скоростта е спаднала до 400 м/с, на около 180 км височина. Този е по-малкия парашут, с диаметър само около 2.6 м в диаметър. Неговото единствено предназначение е да отстрани задния капак, който предпази сондата от прегряване при навлизането ù в плътните слоеве на атмосферата.

2.5 секунди след разгъването на водещия парашут, който отстрани и задния капак, се разгъна и главния парашут. Той е с диаметър 8.3 м.

12:18

Хюйгенс започва да предава данни на Касини.

На около 160 км височина е махнат и предният капак. 42 секунди след отварянето на главния парашут са отворени и рецепторите на Gas Chromatograph Mass Spectrometer и Aerosol Collector Pyrolyser instruments, уреди, чието предназначение е да изследват структурата на атмосферата на Титан.

Descent Imager/Spectral Radiometer направи първите панорамни на Титан, и ще продържи да получава изображения и спектри. Включен е и уредът Surface Science Package, който прави замервания на различни свойства на атмосферата.

12:32

Отстраняване на главния парашут и отваряне на малък

Малкия парашут е само около 3 м в диаметър. Той се отвори на 125 км височина, след като апаратът се освободи от главния си парашут. Причината е, че главния парашут би забавил толкова много спускането на повърхността, че биха свършилe батериите на сондата. По-бързото спускане ще позволи получаването на по-голямо количество данни.

12:49

Включване на уреда за измерване на височината

До този момент, действията на Хюйгенс са предварително зададени по часовник. На височина от 60 км, апаратът включи собствени уреди за измерване на височината. Апаратът наблюдава своите скорости на въртене и височина и праща тези данни за различните апарати. Всички часове след този са приблизителни.

13:57

Включва се уредът Gas Chromatograph Mass Spectrometer

Това е последният уред на Хюйгенс, който се включва. Очаква се спускането да продължи 137, ± 15 минути. По време на спускането си, апратът се върти с от 1 до 20 завъртания в минута. Това позволява да се направи пълна панорама на мястото, където каца апаратът.

14:30

Включва се лампата на Descent Imager/Spectral Radiometer

Близо до повърхността, Хюйгенс "си светна". Светлината е особено важна за уреда "Spectral Radiometer", който има за цел да установи състава на повърхността на Титан.

14:34

Докосване на повърхността

Хюйгенс се удря в повърхността на спътника със скорост от около 5-6 м/с. Очаква се ударната повърхност да е твърда или лед, но може и да е въглеводородно езеро. Затова уредът Surface Science Package е подготвен за всякакви ситуации. Хюйгенс е проектиран така, че да издържи удара.

16:44

Касини престава да събира данни

Мястото, където Хюйгенс ще се приземи, се скрива за Касини, кiйто е в орбита около спътника. Касини ще очаква сигнал от Хюйгенс, докато съществува и най-малката възможност такъв да бuде получен.

17:14

Първите данни се получават на Земята

Касини ще насочи антените си към Земята и ще започне да предава информацията, изпратена му от Хюйгенс.
Въпреки, че задачата е по-скоро рутинна, са взети допълнителни мерки, за подсигуряване на пристигането на данните на Земята. Гигантски антени по цялата Земя ще ловят сигнала, който ще бъде изпратен, за всеки случай, няколко пъти от Касини.

Всички времена са за момента, в който сигналът би пристигнал на Земят, 67 минути след като събитията действително са се случили.

14 януари 2005 European Space Agency (esa.int)

Добавете вашия коментар ( страница 1)

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 1
 дата: 14.01.05
 час: 14:23:02
  oragif написа: