Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

Хъбъл засне млади звезди

Използвайки космическия телескоп Хъбъл, група учени засне младо звездно население в Малкия Магеланов облак. Галактиката, която е спътник на Млечния път е видима с просто око в южното съзвездие Тукан.

Image credit: Image credit: NASA, ESA and A. Nota (STScI/ESA)
Можете да изтеглите по-голяма изображение от тук

Това изключително ясно изображение, получено от Космическия телескоп Хъбъл ни разкрива младо звездно население от мъглявината NGC 346. Гравитационното свиване на протозвездния облак още не е приключил, така че в тези звезди термоядрените реакции още не са се "запалили". Най-малката от тези звезди е с маса само колкото половината от тази на Слънцето.

Въпреки че процеса на звездообразуване е нещо обичайно в галактиките, малкия спътник на Млечния път е характерен с това, че не е богат на тежки елементи, така че повечето от звездите са от първо поколение.

Галактики-джуджета като Малкия Магеланов облак се смятат за градивни камъни на големите галактики. Когато Вселената е била по-млада, тези галактики са били многобройни. Така че Малкия Магеланов облак е изключително ценен заради това, че бидейки толкова близко до нас, ни позволява да наблюдаваме с голяма яснота процесите на звездообразуване в младите галактики. "Сгушена" сред други региони на звездообразуване, NGC 346 съдържа около 2 500 млади звезди.

Изображенията, получени с уреда ASC* на космическия телескоп Хъбъл различават три различни звездни поколения в околностите на NGC 346, които съдържат общо около 70 000 звезди. Най-старото население е на възраст 4,5 млрд. години - приблизително възрастта на Слънцето. Най-младото от звездните поколения е само на 5 млн. години. Необичайно е, и това, че зведите от NGC 346 са разположени в две пресичащи се равнини, образуващи нещо като буквата "Т". Звездите, които са зад мъглявината са червени голямото поглъщане на светлината от материята в мъглявината.

Наблюденията на Антонела Нота** са представени на 17 януари 2005 на конференция на Американското астрономическо дружество в Сан Диего, Калифорния, САЩ.

Изображението, което е в условни цветове, е получено от наслагването на две изображения: едното с V филтър (555nm, показано със синьо) и друг филтър, пропускащ близки до инфрачервените лъчи (814 nm, показани в червено).

Космическия телескоп Хъбъл е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция.

Другите учени от екипа на Нота са: M. Сириани (STScI/ESA), E. Саби, (Univ. of Bologna), M. Тоси (INAF - Bologna Observ.), Д.С. Калагър (Univ. of Wisconsin), M. Майкснер (STScI), M. Клъмпин (GSFC), С. Ой (Univ. of Michigan), A. Паскуали (ETH Zurich), L. Смит (Univ. College London), и Р. Уолтърбъс (New Mexico State Univ.).

* Advanced Camera for Surveys
** учен от European Space Agency (ESA) and the Space Telescope Science Institute (STScI), Baltimore, USA,

 

17 януари 2005 astronomynow.com

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 16
 дата: 07.10.09
 час: 20:58:27
  написа: