Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

Железен метеорит намерен на Марс

На 21 декември 2004 марсоходът Опъртюнити имаше задача да отиде на мястото, където е паднал топлинния му щит, като целта на тази задача е да го снима, за да могат учените да изучат ефекта от навлизането в марсианската атмосферата върху топлинния щит, като така могат да проектират по-добре защитите на бъдещите марсоходи. Но отивайки при щита си, марсоходът се натъкнал на нещо много интересно: железен метеорит с размерите на баскетболна топка. Метеоритът е съставен главно от желязо и никел, като това е първият метеорит, намерен на друга планета.

“Това е голяма изненада, въпреки че не сме 100% сигурни” казва един от ръководителите на мисията Стив Скюриъс*. "Не съм си и помислял, че ще можем, с нашите уреди, да изследваме вещество, което не е с марсиански произход. Сега проучваме откъде може да е дошъл метероита: метеоритът може да е дошъл само от голямо разрушено тяло, в което гравитационното разслоение е позволило да се образува желязно ядро, от състава на което е било падналия на Марс намерен метеорит. “

Метеоритът, намерен близо до топлинния щит на марсохода беше поредното доказателство за това, колко много не знаят учените за метеоритите. Джой Крисп* отбелязва: "Този метеорит можеда ни даде информация за много неща. Всякакви промени по повърхността на този метеорит са резултат от действието на марсианската околна среда. Това може да ни подскаже какви са атмосферните условия влияят на повърхонстта на плонетата."

Ако Опъртюнити намери и други метеорити (което вероятно ще се случи, но може би вече каменни) измененията по тях ще покажат скоростта на ерозия в Meridiani Planum. Ако марсоходът не успее да намери други метеорити в региона, това вероятно би означавало, че в този район се акумулира прах, който заравя метеоритите. . но ако повече метеорити бъдат намерениу това би означавало че праховите частички са отвявани от вятъра, откривайки преди заровени метеорити.

Опъртюнити ще има възможността да намери повече метеорити в средващата седмица, понеже ще се насочи малкия кратер "Въсток" разположен на 1.2 км на юг.

"На другата страна" на Марс Спирит продължава бавно и постепенно да изкачва възвишението Хъзбанд, намиращо се в кратера Гусев.

*учен от Cornell University
**учен от NASA/Jet Propulsion Laboratory

20 януари 2005 skyandtelescope.com

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 0