> Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

Ново червено петно на Юпитер

Нещо странно се случва на Юпитер: дълго наблюдавания бял овал "BA" променя цвета си с времето, като сегашния му цвят е почти еднакъв с този на известното Голямо червено петно. Овалът се намира в умерения пояс в южното полукълбо на Юпитер, като преминава през централния за земен наблюдател меридиан на Юпитер около 1/24 от юпитерианското денонощие.

Новото червено петно, наречено от някои астрономи "малкото петно", е два пъти по-малко от Голямото червено петно, т.е. е с размерите на Земята. Може да се наблюдава с 25-см телескопи или по-големи. Бурята е започнала да придобива кафяви оттенъци през декември 2005, а филипинския любител Кристофър Го твърди, че петното е започнало да почервенява няколко седмици по-рано.

Докато любителите се наслаждават на "новото лице" на гиганта, професионални астрономи се опитват да обяснят защо петното почервенява: петното BA се е образувало през март 2000 при сблъсъка на други две бури: BE и FA, и въпреки повишената след сблъсъка турбулентност на флуидите, завихрени в огромните образувания, новото петно е останало бяло. Сега, без видима причина, петното променя цвета си, а размерът му остава същия. "Нещо много интересно става там" - казва Ейми Саймън-Милър от Центъра на НАСА за управление на космически полети Годдард - "Изглежда се е изменила вътрешната динамика на бурята. Защо - засега не знаем".

Наблюдавайки образуването на това червено петно, астрономите се надяват да научат повече за Голямото червено петно, за което по принцип не се знае много. Въпреки че се наблюдава от началото на 17 век, малко неща са известни за Голямото петно: то е два пъти по-голямо от Земята, скоростта на ветровете, които духат в тази буря стига до 435 км/ч и най-горните му части се издигат на 8км над облачната покривка на Юпитер. Голямото червено петно е открито малко след изобретяването на телескопа (на практика веднага щом телескопите са станали достатъчно мощни), така че никой не знае откога се вихри тази буря. Не е известно и откъде черпи енергия. Всъщност, астрономите не знаят със сигурност кои химични вещества са отговорни за червения му цвят, но там се наблюдават известни количества сяра, фосфор и някои въглехидрати.

Една от водещите теории обяснява червения цвят с това, че някои химични вещества, които се засмукват от бурята от намиращите се под нея флуиди придобиват червен цвят след като се издигнат на определена височина и където биват подложени на ултравиолетовото лъчение от Слънцето. Белите петна също се издиган над облачната покривка на планетата, така че факта, че бурята почервенява може да означава, че се засилва. "От гледна точка на метеорологията, тези промени, макар и бавни, могат да се разглеждат като климатични промени" казва Адам Шоумен от Университета в Аризона.

Саймън-Милър кандидатства за наблюдателно време на Хъбъл, с цел да научи повече за процесите, които се случват в малкото петно. Не се очаква размерът на петното да се увеличи, понеже също като Голямото петно, "малкото" е обградено от потоци, които не му позволяват да увеличи размера си. "Остава да видим дали петното ще остане червено" - казва Саймън-Милър - "от това можем да разберем много за динамиката на тези бури".

6 март 2006skyandtelescope.com

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 12
 дата: 16.11.09
 час: 12:24:30
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! написа: