Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

Звезда напуска Млечния път

Астрономи от Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) обявиха, че за пръв път са наблюдавали звезда, чиято скорост се равнява на шеметните 2 000 000 км/ч! Тази невероятна скорост вероятно е резултат от близката среща на тази звезда с централната черна дупка на нашата галактика.

"Никога досега не бяхме виждали звезда, която да се движи толкова бързо, че да напусне рамките на нашата галактика" казва Уорън Браун (CfA), съоткривател на звездата и добавя: "Изкушени сме да я наречем "прокудената", защото тя е била "силово" изгонена от "дома" си."

Звездата, с номер SDSS J090745.0+24507, преди е имала спътник. Сега, след близко преминаване до свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика, спътникът е би л привлечен в орбита около черната дупка, а главната звезда е била запратена към междугалактичното пространство. Астрономът Джак Хил е предположил това развитие на събитията, и откриването на първата "прокудена" звезда потвърждават модела му.

"Само мощната гравитация на много масивна черна дупка може да придаде такава скорост на звезда, че тя да напусне галактиката ни" казва още Уорън Браун.

Докато скоростта на звездата предлага едно обяснение за нейния произход, нейната траектория предлага и други. Екстраполирайки нейната траектория се оказва, че тя се движи почти перпендикулярно на галактичния екватор.

Нейните състав и възраст пък ни водят до други разкрития. Най-бързата звезда съдържа много елементи, по-тежки от водород и хелий, които астрономите общо наричат метали. "Понеже това е богата на метал звезда, смятаме, че тя е дошла от район с активно звездообразуване, като този, близо до центъра на галактиката ни" допълва Браун. Близо 80 млн години са били нужни на звездата, за да дойде дотам, докъдето я виждаме сега, което съответства с оценките за възрастта ù.

Звездата се движи със скорост, двойно по-голяма от необходимата ù, за да избяга от нашата галактика, скорост. Тоест, гравитацията на Млечния път не е в състояние да я задържи. Също като космически кораб, изстрелян от Земята, тази звезда е била изстреляна от центъра на Млечния път в едно безкрайно пътешествие. Звездата има самотно бъдеще - напускайки окончателно нашата галактика, тя никога няма да се върне.

Съоткривателите на звездата, освен цитирания Уорнър Браун, са Маргарет Гелър, Скот Кениън и Майкъл Кърц, астрономи от Smithsonian Astrophysical Observatory. Изследването им ще бъде публикувано в следващия брой на The Astrophysical journal.

12 февруари 2005 astronomynow.com

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 24
 дата: 15.12.08
 час: 17:39:03
  MHB написа: