Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

Плутон с две нови луни

Астрономи, използвайки космическия телескоп Хъбъл, откриха две нови луни на Плутон. С това откритие луните на деветата планета стават общо 4, което е първата позната четворна система от тела от пояса на Куипер.

Алън Стерн от Southwest Research Institute, Colorado и Харолд Ф. Уийвър от университета Джон Хопкинс са наблюдавали далечните тела на между 15ти и 18-ти май, във връзка с подготовката на мисията New Horizons която ще бъде изпратена към Плутон през януари 2006. Временно наречени [S/2005 P1] и [S/2005 P2], двойката спътници са отдалечени средно на 64,500 и 49,500 километра от Плутон ,а равнината на тяхната орбита е, изглежда, същата като тази на Харон. Те са от 23.1 и 23.4 звездни величини, което означава, че вероятно са с диаметри 150 км и 100 км (отражателната способност на повърностите им е приравнена на тази на средната за астероидите), а периодите им са 38 и 25.5 дни.

По интересно е да се види как са се образували луните. Според Стерн, тен не са прихванати тела, а изглежда са образувани в същата “каша” като по-голямата луна на Плутон, Харон.

Робин М. Кануп от Southwest Research Institute, Colorado е съгласна с колегите си. Тя вече има няколко публикации за образуването на системата Плутон-Харон и нейните разработки са форма на бърза проверка за формирането на тези луни. "Мнението ми е, че тези обекти са се формирали при същите процеси в облака от газ и прах около Плутон, както и Харон”

Потвърждението за съществуването на тези луни е дошло в края на октомври 2005, когато Марк Биу от обсерваторията Лоуел е идентифицирал тези луни в изображения на телескопа Хъбъл от 2002-ра. Биу не е могъл да ги забележи по-рано, понеже е предпочитал кратки експонации на Плутон вместо дългите, които Стрен и Уийвър са правили.

Стрен и екипът му са се опитали да наблудават новите спътници от земята няколко пъти след майските наблюдения, но техните усилия са удряли на камък – или метеорологичните условия не са били добри, или Плутон е бил ниско на хоризонта, което не е достатъчно да се видят тези спътници. Понеже сега Плутон е скрит от Слънцето, следващата възможност за астрономите за наблюдения ще дойде през февруари 2006-та.

Но дори и земните наблюдения да продължат, малко вероятно е да бъдат открити нови луни на Плутон. Според Уийвър и Стерн техните наблудения от Космическия телескоп Хъбъл са достатачно “дълбоки” за да могат да отхвърлят хипотезата за съществуването на други луни, по-големи от 20 км. Но Стрен уточниява, че "може и да има няколко изненади" предвид пристигането на мисията New Horizon през 2015.

31 октомври 2005 skyandtelescope.com

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 20
 дата: 20.07.09
 час: 11:00:52
  2100 написа: