Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

75-та годишнина от откриването на Плутон

Този месец се навършват 75 години от откриването на Плутон. Клайд Тобмо открива деветата планета от Слънчевата система в следобеда на 18 февруари 1930, докато изследва методично две фотографии на космоса, в Обсерваторията Лоуел във Флагстаф, Аризона. Откриването на планетата е резултат от систематичното ù търсене За лова на деветата планета Томбо е използвал уред, наречен "компаратор". Компараторът е сменял много бързо двете изображения, които е получил, като чрез тази бърза смяна е възможно да се види малка разлика, която да е основание да се смята, че това тяло е със забележимо видимо движение, тоест то най-вероятно е планета.

"Но трябва да посетите обсерваторията Лоуел, където се пазят оригиналите на двете фотографии, както и оригиналния окуляр, с който Томбо е работил, за да разберете какво изключително откритие е това всъщност" казва Боб Милис, директор на обсерваторията. "Обектите на изображенията са изключително слаби, което пък показва уменията, концентрацията и степента, с която Томбо се е отдал на работата си"

Търсенето на девета планета в Слънчевата система в обсерваторията Лоуел е започнато още от основателя ù Пърсивал Лоуел през 1905. Самият Лоуел не е доживял откриването на девета планета,но пък съобщението за откритието е направено на 13 март 1930, на рождения ден на Лоуел. След много предложения, за име на планетата е избрано "Плутон". Астрономическото общество пък е приело за символна планетата буквите P и L, инициали на Пърсивал Лоуел. 11-годишното момиче Венеша Бърни от Оксфорд, Англия е предложила името.

"През последните десетилетия, представата ни за Плутон ни се промени: преди го мислехме за една слаба точка от 14-та звездна величина, а мислим за него като за уникален свят, който показва сезонни изменения, и различни части от повърхността с различни характеристики и химичен състав" казва Уил Груди, астроном в обсерваторията. Освен Груди, днес в обсерваторията Лоуел, с изследвания на Плутон се занимава и Марк Буи.

Освен изследвания на Плутон, главни сфери на активност в обсерваторията Лоуел са изследванията на близки до земята обекти (NEO, Near-Earth Objects), изследвания на тела от пояса на Куипър (KBO, Kuiper Belt Objects), изследвания на Слънцето и подобни на Слънцето звезди, изследвания на комети, търсене на екзопланети, и т.н. В обсерваторията, също така, в партньорство с елевизионния канал Discovery, се строи и The Discovery Channel Telescope, мощен 4.2-метров телескоп, който ще се използва а различни цели.

Главна задача на обсерваторията Лоуел сега е да популяризира изучаването на астрономия, особено изучаването на Слънчевата ни система и нейната еволюция; да изследва астрономическите феномени, и да провежда образователни и популяризационни програми за широката публика.

7 февруари 2005 astronomynow.com

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 8
 дата: 30.09.06
 час: 23:29:49
  yury написа: