Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

Пояси от прах около екзопланети?

Астрономи-любители твърдят, че са открили подобна на пръстени структура около екзопланетата TrES-1. Дали това е истинско откритие или системна грешка, ще покаже проучване на космическия телескоп Хъбъл. Какъвто и да е резултата от това изследване, това сътрудничество между любители и професионални астрономи показа нарастващите възможности на любители да получават и анализират висококачествени данни, и възможността те да бъдат ангажирани във водещи научни разработки.

Планетата, обозначена с TrES-1 се намира по посока на съзвездието Лира, и е открита от екип професионални астрономи начело с Рой Алонсо*. За откритието си екипът съобщава на 24 август 2004. Екипът е имал възможността да открие планетата с обикновен, около 8.5 см телескоп, защото планетата периодично преминава по диска на звездата, пречейки на близо 2% от светлината на звездата да достигне до нас, като това затъмнение (пасаж) трае около 2.5 часа. Само 8 дни след обявяване на откритието, Европейски астрономи-любители засякоха поредния пасаж на планетата. Периодът на обикаляне на планетата около звездата е 3.03 дни, като голямата полуос на орбитата на планетата е само 6 млн.км. (около 0.04 астрономически единици).Масата на планетата се оценява на 3/4 от масата на Юпитер, а нейния радиус - с 8% по-голям от юпитерианския.

През следващите няколко седмици, дузини любители-астрономи от Европа и САЩ засякоха пасажи на TrES-1. Тези любители изпратиха своите данни на професионалните астрономи Аарон Прайс**, Трег Лауглин*** и Тим Кастелано**** чрез Американската организация на наблюдателите на променливи звезди (AAVSO), които са организирали и сайта http://transitsearch.org/, които дава насоки на любителите, търсещи екзопланети.

Тази крива на блясъка е получена при скорошен пасаж на TrES-1 от финландския любител-астроном Арто Осканен. Забележете малките покачвания на блясъка преди и след пасажа. Тези колебания, видени от мого други наблюдатели, може би ни показва наличието на прахов облак около планетата, но тези наблюдения са непотвърдени.
. В края на септември, вече пенсионираният професионален астроном Брус Гари от Аризона и любителят Джо Гарлиц от Орегон са наблюдавали, че звездата от 12-та звездна величина, около която се върти TrES-1 си покачва леко блясъка преди и след всеки пасаж. пободни ефекти не са били забелязани при други екзопланети. Различни коментари в Transitsearch.org предполагат, че тези покачвания могат да са причинени от отразена светлина от пръстени, луна или прахов облак.

За да изучи тези възможности, астрономът-любител от Калифорния Рон Бисингър, следвайки призива на Лауглин за наблюдение и анализиране на даните за тази екзопланета, Бисингър е направил щателен статистически анализ на наличните данни 34 наблюдения, направени от любители и професионалисти, включвайки и свое. Наблюденията са проведени от 9 май 2004 до 11 октомври 2004, от различни географски ширини, при различни състояния на небето, и получени с различни телескопи и CCD камери. Много от тези наблюдения показват леко покачване на блясъка на звездата (с 0.005) 40 минути преди пасажа и 40 минути след него. Анализът на Бисингър показал, че е малко вероятно това да е случаен ефект.

"Това е истински знак, а не случаен шум. Той трябва да бъде изследван." твърди и Прайс. Въпросът е дали това покачване на блясъка се дължи на реален астрофизически процес, или на процес, свързан с получаването на данните при наблюденията.". Прайс допълва, че това явление се наблюдава в около половината от наблюденията, и по-точно, в по-качествените.

Лауглин, без да изключва възможността тези покачвания на блясъка да се дължат на някакво свойство на звездата или планетата, обаче смята, че тези колебания се дължат на метода, по който се получават данните. "Ако трябва да се хвана на бас, ще държа на тази позиция" заявява Лауглин. "Забележително е, че любители-астрономи вече постигат такава висока точност, успявайки да отбележат такова слабо покачване, но това е ефект, причинен от уредите, с които се получават данните" продължава Лауглин.

Ако все пак причините за повишаването на блясъка са физични, никой не знае какво ги причинява. Скорошни изчисления показаха, че модел за планета от типа "Сатурн" се отхвърля. Евентуална луна ще причини затъмняване, отколкото покачване на блясъка. Пръстени не биха оцелели толкова близо до звездата, защото енергията, идваща от звездата, е способна да им придаде втора космическа скорост и те да напуснат звездната система. Според Лауглин, най-привлекателното обяснение е, че някакъв вид прахов облак обгражда звездата и отразява светлината. Може би TrES-1 притежава пояс от заредени частички, както Юпитер. "Облакът около TrES-1 трябва да е разпръснат и пространен, следващ и предхождащ планетата, сякаш от нея са изстреляни облаци от конфети" казва Лауглин. "Поясът трябва да е засилен от магнитното поле, свързващо планетата и звездата." "

Но и Бисингър има опасения: "Не съм склонен да твърда, че със сигурност има нещо в данните за TrES-1. Трябва да потвърдим това и чрез други методи. Има още много работа за вършене" допълва Бисингър, чиито доклад е приет за публикуване в Journal of the AAVSO, ще направи допълнителен статистически анализ на данните, за да потвърди дали ефектът е истински.

Екип от професионални астрономи, начело с Тимъти Браун***** е наблюдавал пасажи на TrES-1 с космическия телескоп Хъбъл и са предвидени нови наблюдения. Данните от първото все още се обработват. "Наблюденията на космическия телескоп Хъбъл ще са показателни" казва Лауглин. "Ако има нещо, Хъбъл ще го покаже".

Дори и Хъбъл да не докаже тези колебания, имаме блестящ пример как съвременни любители-астрономи имат технологията и уменията да правят вълнуващи открития. "Преди 50 или 60 години, любителите можеха сериозно да допринасят за науката." казва Бисингър. "Но през 70-те и 8-те години на миналия век, професионалните астрономи получиха много голямо технологично предимство. От средата на 90-те, с нашествието на CCD камерите и компютъризираните телескопи, любителите отново имат възможността да допринасят на науката".

Лаугрин и Кастелано активно се възползват от възможностите за сътрудничество с любителите. В сътрудничество с AAVSO те са организирани световна любителска мрежа за наблюдение на HD 37605 и HD 74126, която има за цел да изучи преминаващите планети. Лауглин допълва, че е неизбежно в близко бъдеще и любители да започнат да откриват екзопланети, а не просто да потвърждават откритията на професионалните астрономи.

"Това е добър пример за това как професионалисти и любители работят в екип, противно на утвърдения наставител-наставляван манталитет." допълва Прайс. "Любителите не са предлагали официално да се провеждат наблюдения на TrES-1. Никой не им ги е искал. Те се организираха сами. Имат инициативата".

"Не останаха много области, в които любителите допринасят в развитието на науката. Но астрономията прави изключение. В добри наблюдатели умения, и техника, която може да се купи във всеки мол, любител може да направи значимо откритие." заключава Бисингър.

*учен от Институт по астрофизика на Канарските острови
**учен от AAVSO
***учен от University of California, Santa Cruz
****учен от NASA/Ames Research Centers
*****National Center for Atmospheric Research

29 декември 2004 skyandtelescope.com

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 11
 дата: 04.01.10
 час: 17:54:07
  Kiro написа: