Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

Малки тела могат да имат газово-прахови пояси

Две нови изследвания, извършени на основата на наблюдения с телескопите на Европейската южна обсерватория (ESO) показват, че новообразувани тела, само няколко пъти по-големи от Юпитер, могат да имат газово-прахови пояси, изходен материал за образуването на планети. Това дава основание да се смята, че е възможно умалени версии на Слънчевата система да обикалят около тела, 100 пъти по-малки от Слънцето.

Това откритие беше представено на 5 юни 2006 среща на Американското астрономическо общество в Калгари, Канада.

От няколко години се знае, че кафяви джуджета (т. нар. „Неуспели звезди“) с маса 8% от слънчевата, са заобиколени от газово-прахови пояси. Това кара астрономите да смятат, че тези обекти може да са се образували по начин, подобен на Слънцето.

Тези твърдения изглежда са валидни за техните по-малки „братовчеди“, големите планетни обекти наречени „planemos“ Тези обекти са с маси от порядъка на масите на повечето откривани досега екзопланети (няколко пъти по-големи от Юпитер), но за разлика от планетите не обикалят около свои звезди, а се носят свободно в междузвездното пространство.

"Нашите открития, съчетани с предишни изследвания, показват, че е възможно да има голямо сходство между такива обекти и Слънцето в ранните му години“ казва Валентин Иванов от ESO, съавтор на изследването.

"С тези тела, с техните малки планетни системи, определението за планета става още по-мъгляво" добавя Рай Джаявардхана от Университета в Торонто, Канада, първи автор на изследването. "В известен смисъл, тези открития не са толкова изненадващи – в крайна сметка, Юпитер трябва да се е образувал с подобен газово-прахов диск, от които са се образували и големите му спътници"

За разлика от Юпитер, обаче, тези планетоподобни обекти не обикалят около звезди. За това изследване Джаявардхана и Иванов са наблюдавали с 8.2 метровия Анту, един от телескопите на VLT (The Very Large Telescope), и 3.5-метровия New Technology Telescope. Те са получили спектри на шест кандидата за такива обекти, идентифицирани от изследователи в Тексаския университет в Остин. Две от шесте тела са се оказали с маси, по-малки от 10 юпитериански, докато другите са по-тежки – между 10 и 15 пъти по-големи от Юпитер. Четири от тези тела са направо „новородени“ - на около няколко милиона години, и се намират в област с активно звездообразуване на 450 светлинни години от Земята. Праховите им облаци могат да се развият до планетни системи с течение на времето.

В друго изследване, Субханжой Моханти (Харвардско-Смитсонианския център по астрофизика, CfA), Рай Джаявардхана (Унив. на Торонто), Нурия Хуеламо (ESO) и Ерик Мамаек (CfA) наблюдаваха с VLT, този път с инфрачервената камера NACO, с цел да получат изображения и спектри на екзопланетата, обикаляща около кафявото джудже 2M1207, което е с маса от 25 юпитериански маси, която беше първата директно наблюдавана екзопланета. 2M1207 се намира на 170 св. г. от Слънцето, и се знае, че е заобиколено от газово-прахов пояс. Наскоро екипът е установил, че на свой ред, осем пъти по-голямата от Юпитер екзопланета също има такъв пояс.

"Двете тела, с поясите около тях, вероятно са се образували едновременно, като малка двойна звезда", разказва Моханти.

„При това“ допълва Джаявардхана "e твърде възможно малки планети или астероиди да се образуват около тези тела"

6 юни 2006 eso.org

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 3
 дата: 07.05.09
 час: 16:28:56
  http://samoistina.at.ua/ написа: