Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

900-тна комета за SOHO

Райнер Крахт е забелязал кометата в изображения, получени от коронографа LASCO на SOHO. Тези изображения той е изтеглил от сайта на LASCO. Новата комета изглежда е комета от вида “Kreutz”, които най-често се изпаряват напълно при преминаването си през перихелий. До днес, Крахт е открил 138 комети, от изображенията на SOHO, включително комета SOHO №500. Списък на откритите от него комети можете да намерите на личния сайт на Крахт.

Главната цел на изстреляната през 1995 слънчева обсерватория SOHO е да наблюдава слънчевата активност, но през последните години чрез нея са открити най-много комети в историята. Крахт е един от най-успелите ловци на комети. Той преглежда редовно изображенията на SOHO. Всеки може да се включи в кометния лов, като полезна информация за това може да намери на сайта на SOHO: http://ares.nrl.navy.mil/sungrazer/

Междувременно екипът на SOHO е отворил уеб-сайт, в който е обявено своеобразно състезание за откриване на комета SOHO №1000 , която се очаква да бъде открита това лято или ранната есен. Участниците в това “състезание” трябва да познаят датата и часа, в които кометата SOHO №1000 ще бъде в перихелий. Трите най-близки предположения ще бъдат наградени от екипа на SOHO.

Райнер Крахт е 56-годишен гимназиален преподавател по математика, физика и информатика. Живее в Елмхорн, на 30 км северозападно от Хамбург, Германия.

*SOlar and Heliospheric Observatory

1 февруари 2005 skyandtelescope.com

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 7
 дата: 27.08.07
 час: 20:14:34
  piandurnika написа: