Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

Учени намериха по-точен начин за предсказване на магнитни бури

Слой от слънчевата атмосфера ни помага за ,,космическата метеорология"*

Дълбок слой от слънчевата атмосфера ни помага да оценяваме скоростта на слънчевия вятър, поток от йонизиран газ, постоянно излизащ от Слънцето. Това ще ни помогне да предсказваме магнитни бури, което ще ни помага да защитаваме комуникациите, навигацията, спътниците и др. от неблагоприятното въздействие на магнитните бури. Също така ще предупреждаваме астронавти, тръгнали да изследват други планети.

Слънчевият вятър изтича от горещия и тънък горен слой на слънчевата атмосфера, наречен ,,корона". Изследователите са останали учудени, когато са установили, че структурата на долната, студена атмосфера, наречена хромосфера, може да бъде използвана за оценяване на скоростта на слънчевия вятър.

Това е неочаквано, понеже слънчевият вятър ,,духа" от короната, а хромосферата е доста по дълбока - лежи на видимата повърхност на Слънцето. ,,Това е все едно да откриеш, че изворът на р. Нил е на 500 мили в Земята" казва Д-р Скот Макинтош от Southwest Research Institute в Балдър, Колорадо, съавтор на научна публикация за слънчевия вятър, публикувана в Astrophysical Journal.

Публикацията ни разкрива начин за повишаване на точността на прогнозите на космическата метеорология. Слънцето редовно изпуска милиарди тонове йонизиран газ, чрез т.нар. коронални масови изхвърляния(coronal mass ejections (CMEs)) със скорост милиони километри в час. Тези ускорени частички могат да предизвикат смущения в комуникациите и са опасни за незащитените астронавти.

,,Да знаем малко повече за това, как интензитета на космическата радиация се влияе от короналните масови изхвърляния, е все едно да знаем малко повече за това как земната атмосферата влияе на ураганите" казва друг съавтор Д-р Робърт Лиймън от Центъра за космически полети Годард.

Също като земния вятър, слънчевият вятър също е разнообразен: варира от 350 км/с до (750 000 км/ч) до 700 км/с(1.5 млн.км/ч).


Жълтите силови линии са затворени. Те забавят частичките слънчев вятър, които излитат от Слънцето. Червените силови линии с нищо не пречат на слънчевия вятър, и той излита с голяма скорост от Слънцето. Така се получават магнитни були.

Тъй като слънчевият вятър е съставен от електрически заредени частички, той се ускорява по магнитните силови линии на Слънцето, също като коли на магистрала. В повечето случаи, магнитните силови линии се затварят, но когато те са отворени, и такава група магнитни силови линии е насочена към Земята, частички с голяма скорост се насочват към Земята и предизвикват магнитна буря. когато обаче магнитните силови линии остават затворени(както в районите на короналните дупки), те забавят движението на частичките слънчев вятър, но те все пак успяват да напуснат слънчевата корона и се отправят към Земята, но с по-малка скорост. този метод за оценка на скоростта на слънчевия вятър е известна на учените от около 30 години.

В новата публикация се описват фактори, влияещи върху слънчевия вятър, случващи се дълбоко в слънчевата атмосфера, които са били наблюдавани (и дори предвиждани) и преди. С измерването на времето, необходимо на звукова вълна да премине през два слоя на слънчевата хромосфера, изследователите са успели да определят изтъняването на хромосферата под короналните дупки с техните отворени магнитни силови линии, и че тя е свита под районите с затворени силови линии.

Екипът е използвал наблюдения, за да установи връзка между скоростта на слънчевия вятър и структурата на хромосферата. Колкото по-дебел е изучавания атмосферен слой, толкова повече напрежение се натрупва, в резултат на което се увеличава вероятността за образуване на по-мощна коронална дупка, от която слънчевия вятър ще изтича с по-голяма скорост. Този метод е по-точен от стария начин за оценка, който и казва само ,,бързо или бавно".

Уредът на NASA Transition Region and Coronal Explorer (TRACE) е бил използван, за да се измерват скоростите на звуковите вълни, с което се определя дебелината на наблюдавания слой, а уредът на and NASA Advanced Composition Explorer е бил използван за измерване на скоростите на слънчевия вятър. Сравнявайки данните от двата уреда, учените са стигнали до връзката между двете явления.

*превод на англ. термин ,,space weather"

10 юни 2005 astronomynow.com

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 6
 дата: 07.05.09
 час: 16:30:22
  http://samoistina.at.ua/ написа: