Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

Роувърите не умират

След повече от една година на червената планета, марсоходите(роувъри) Спирит и Опъртюнити продължават и продължават да работят на Марс. Миналата седмица, на конференция по лунни и планетни изследвания в Хюстън, Тексас екипът, управляващ роувърите, представи най-новите научни открития.

Тази сряда (16 март 2005) бе 427 марсиански слънчев ден на Спирит, а мисията, която изпълни същия ден бе 90-та поред. Роувърът направи няколко километра по кратера Гусев и започна дългото си изкачване по възвишенията Колумбия. Конкретната цел на роувъра е да изкачи възвишението Хъзбанд, наречено на командира на космическата совалка Колумбия Рик Хъзбанд.

По време на своята мисия, Спирит е изследвал голямо разнообразие от скални проби. “Намерихме голяма разообразие от склали на възвишенията Колумбия” казва Стив Скуаъръс(Cornell University). Според него, Спирит ще достигне върха при своя 500-тен марсиански тропичен ден (около 1 юни 2005).

Тази сряда, роувърът отиде до едно от най-странните скални образувания, наблюдавани през цялата мисия. По време на рутинен маньовър, Спирит инцидентно попаднал на светло-бяла скална проба само на няколко сантиметра под повърхността. След скорошен анализ било установено, че пробатат скалата, наречена Пасо Роблес, се оказва, че е най-солената скала, засега намирана – съдържа повече от 50% соли.

На горното изображение на скално образувание на Марс, наречено Пасо Роблес, е получено в близки до истинските цветове. На него се виждат необичайните бели скали, които Опъртюнити ще изследва. Това вероятно са соли, останали от изпарението на водата от тези скали. Image credit: NASA/JPL/Cornell University.

На диаметрално противоположната страна на червената планета, другият роувър Опъртюнити продължава с пълна скорост. След като извърши подробни изследвания на Meridiani Planum, екипът, управляващ роувъра го е насочил към 5-километровия кратер Виктория. Данни, от апарати в орбита около Марс показват, че Опъртюнити ще прекоси голям район със бяла почва, която учените, управляващи роувъра очакват с нетърпение да изследват. Но учените искат най-вече да изследват слоевете и геологията на кратера Виктория. “Караме като луди” казва Рей Ардвидсън от Washington University in St. Louis.

Бързото каране обаче няма да е проблем. След като екипът на Опъртюнити е изпратил подобрение на софтуера, което вече работи на Опъртюнити, роувърът е поставил рекорд на скоростта, прекосявайки 390 метра по богата на хематит почва само за 3 дена. Скоростта на роувъра зависи най-вече от терена, на който върви. “Още не знаем с каква скорост ще можем да се движим на белия терен” казва Джой Крисп от NASA/Jet Propulsion Laboratory.

Въпреки че предното колело на Спирит е пред счупване, от Спирит има само добри новини. Прахово дяволче почисти слънчевите батерии на Спирит, позволявайки по-голямо количество слънчева светлина да бъде използвано от роувъра. “Все едно, че сме на тропичен ден 30” казва Хари МакСуин младши от University of Tennessee. Опъртюнити, от другата страна на червената планета, също изпраща добри новини. Но през последната седмица, неговият топлинен спектрометър Mini-TES започна да прави номера. Изпитания в близките дни ще покажат дали инструментът може да бъде спасен.

Освен тези, и други успехи на роувърите бяха обявени последните дни:

• Спетрални изследвания на праха в марсианската атмосфера показват, че прахът в кратера Гусев и този Meridiani Planum имат еднакъв състав, което означава, че прахът от епизодично надигащите се прашни бури в двете полукълба е еднакъв.
• Атмосферния прах сериозно променя резултатите от спектралните наблюдения на скалите. Химичния състав, получен при спектрални изследвания ясни дни е различен от този, наблюдаван в дни в повишено съдържание на прах в атмосферата.
• Фините магнити на роувърите показват, че повече от 90% от марсианския прах има магнитни свойства. Това е поради наличието на магнетит в него.

17 март 2005 skyandtelescope.com

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 2
 дата: 08.10.06
 час: 23:30:50
  falcon написа: