Астрономически портал - Новини - добавете вашето мнение
  начало » новини  
 

Острови, реки и метанови извори на Титан

14 януари 2005 ще остане в историята със спускането на сондата Хюйгенс на повърхността на най-големия сатурнов спътник Титан. До там сондата беше "занесена" от космическият апарат Касини, разработен от НАСА. уредите на Хюйгенс, изследващи Титан, започнаха работа, още когато сондата се спускаше в атмосферата на Титан. (Информация за уредите на Хюйгенс). Първите анализи бяха представени на пресконференция на ESA на 21 януари в централата в Париж.

"Сега разполагаме с важна информация за процесите на релефообразуване на Титан" казва д-р Мартин Томаско, главен изследовател на данните, изпратени от уреда DISR на Хюйгенс. "Налице са доказателства за съществуването на речни наноси, ерозия, механична абразия и други процеси, свързани в течащи в реки вещества, което ни доказва, че релефообразумащите процеси на Титан не са много по-различни от земните".


Острови в поток
Красиви изображения, изпратени от уреда DISR, ни показват че Титан има учудващо близки до земните климат и геология. Изображенията, изпратени от Хюйгенс показват сложна мрежа от речни корита, които са ориентирани в посока от високите и светли части, към ниските, тъмни равнини. Малките потоци се бърита в по-големи реки, в чиито корита се виждат плитчини и острови, удивително напомнящи за Земята.

Данните получени от уредите GCMS и SSP подкрепят заключенията на д-р Томаско. Данните от Хюйгенс дават категорични доказателства за течащи вещества на Титан. Тази течност, запълваща речните корита, е метанът, просто органично съединение, което може да остане течно при температура на повърхността на Титан от под -170°C.

Реките и езерата на Титан сега изглеждат сухи, но със сигурност може да се твърди, че скоро е валял дъжд. Данни, изпратени от уреда SSP, на който са инсталирани пенетратори, показват, че почвата, на която се е спуснал Хюйгенс е рехава, вероятно поради продължителни дъждове, които са валели, или поради река, която е текла там.

 

Метанови извори и речни корита на Титан

 

Топлината, породена от Хюйгенс върху почвата, е довела до изхвърляния на метан, засечени и от двата уреда - GCMS и SSP. Метана играе главна роля в геологията и метеорологията на Титан - от метан са образувани облаци на Титан, които се изваляват като дъждове, които рушат скалите и предизвикват ерозия на повърхонстта.

В допълнение, изображенията на уреда DISR показват малки камъчета в сухо речно корито. Скалите наоколо са съставени по-често от мръсен воден леду отколкото от силикати. Както и да е, обаче, този замръзнал лед е твърдо тяло при тези чудовищни температури на Титан.

Почвата на Титан изглежда се състои отчасти от отлагания от праха в атмосферата му. Прахът в времето полепва по земята. когато обаче бива отмит от метановите дъждове, той отива по дъното на реките, както и в равнините. Това, изглежда е причината равнините на Титан да изглеждат тъмни.

Откриването на немалко количество на газ аргон 40 в атмосферата на Титан, показват, че на спътника е имало вулканична дейност, но за разлика от Земята на от вулканите на Титан не се е изхвърляла лава, а воден лед и амоняк.

 

мястото, където се е спуснал Хюйгенс, заснето от Касини.

Въпреки, че геологичните процеси на Титан са много подобни на земните, химичните прозеси, свързани с тях са напълно различни.Вместо течна вода, на Титан има течен метан. Вместо силикатни скали, на Титан има замръзнал лед. Почвата на Титан е от малки въглеводородни парченца вещество, полепнало на повърхността от атмосферата. Вместо лава, на Титан вулканите изхвърлят воден лед и амоняк.

Титан е необикновен свят, в който геофизичните процеси работят с екзотични вещества, в странни условия.

"Много сме развълнувани. Учените работят неуморно в последната седмица, обработвайки тези вълнуващи данни. това е само началото, тези данни ще се анализират вблизките години и ще занимават учените още дълго" твърди Жан-Пиер Льобретон, учен и ръководител на екипа, управляващ проекта "Хюйгенс".

Касини-Хюйгенс е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция. Лабораторията за реактивно движение (Jet Propulsion Laboratory, JPL), подразделение на Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, Калифорния управлява проекта от името на Службата на НАСА за космически научни изследвания. JPL е проектирал, разработил и сглобил апаратът Касини, докато Европейската космическа агенция е разработила апарата Хюйгенс.

 

 

 
 

 

Екипът от Европейската космическа агенция, анализиращ данните, изпратени от Хюйгенс, публикува и всички изображения от Титан: http://esamultimedia.esa.int/docs/titanraw/index.htm

 

21 януари 2005 European Space Agnecy (esa.int)

Добавете вашия коментар ( страница 1

    добави запис:
Усмивчици:
     
усмивка   намигане
хилене   въртиочи
плезене   колеблив
шокиран   тъжен
 име:*  
 homepage:  
 email:  
 коментар:*  
   

записи: 18
 дата: 26.08.07
 час: 15:55:49
  Toni написа: